19 Ocak 2013 Cumartesi

Doğum gününde pasta kesmek adeti nereden geliyor?


Düğünlerde pasta kesmek adetinin, yeni evlilere bereket, doğurganlık ve
mutluluk dileklerinin iletilmesinin zaman içinde gelişmiş bir şekli olduğundan
bahsetmiştik. Doğum günlerinde pasta kesmek adetinin ise tarihi kökeni ve
amacı değişiktir. Zaten tek kat olan şekli ve üzerindeki mumlar nedeniyle pasta
görünüş olarak da düğün pastasından farklıdır.
Pasta sözcüğünü hep günümüzdeki anlamı ile kullanıyoruz. Aslında tarihi
gelişimi içinde 'kek' demek daha doğru olur. Doğum günü pastasının bilinen
tarihi Helen uygarlıklarına kadar uzanır. Bir kutlama amacı ile ortaya çıkması
ise Ortaçağda Almanya'da olmuştur. 13. yüzyılda Almanya'da çocuklara
gösterilen ilgi belki bugünkünden bile fazlaydı. Doğum günleri bir festival
şeklinde kutlanıyordu.

Doğum günü kutlaması sabaha karşı, şafakta, gün ağarırken başlıyordu. Üstü
yanar mumlarla süslenmiş pasta (kek) eve getirildiğinde çocuk uyandırılıyor,
pastanın üstündeki mumların ise yemek vakti gelene kadar devamlı
değiştirilerek sürekli yanar halde kalmaları sağlanıyordu. Yemeğin başında
çocuk mumları üfleyerek söndürüyor ve şölen başlıyordu.
Pastanın üzerindeki mumların sayısı çocuğun yaşından bir fazla oluyordu. Bu bir
fazla mum, bir gün sönecek hayatın ışığını simgeliyordu. Ayrıca çocuğa bir çok hediyeler getiriliyor, o gün istediği, sevdiği yiyecekler hazırlanıyordu. Yani o
zamanlarda doğum günü kutlamaları çocuklara yönelikti.
Günümüzde her yaştan insanın kutladığı doğum günü ve kesilen pasta işte o
zamanların bir adetinin devamıdır. Doğum günü pastasının üstündeki mumları
bir üfleyişte söndürmek, bu arada bir dilek tutmak, eğer dilek gerçekleşirse bunu
kimseye söylememek adetleri de o günlerden kalmadır.

Tamer Korugan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder