19 Ocak 2013 Cumartesi

Çinliler yiyeceklerini niçin çubuklarla yerler?


Aslında nedeni tam bilinmiyor. Bir görüşe göre, vakti zamanında Çin
imparatorlarından biri halkın ayaklanmasından korktuğundan, eritilip silah
olarak tekrar kullanılabilecek metal olan her şeyin toplanmasını emretmiş.
Ellerindeki bıçak, kaşık ve benzeri şeyleri vermek zorunda kalan Çinliler ne
yapsınlar, çaresiz bambu kamışlarından yapılmış ince çubuklarla yemek yemeye
alışmışlar.




Akla daha yatkın gelen diğer bir görüşe göre ise çubukla yemek adeti Çinlilerin
yiyeceklerini küçük parçalara bölüp yeme alışkanlıklarından ve buna bağlı
olarak zaman içinde çok önemli bir ihtiyaçtan kaynaklanıyor.
Yemek çubukları milattan bir yüzyıl önce doğmuş. Yemeği içindeki yağa atıp
karıştırarak pişirmeye yarayan tava benzeri kaplar kullanılmadan önce
yiyecekler odun ateşi üzerinde pişiriliyormuş. Nüfus çoğaldıkça artan yiyecek
ihtiyacından dolayı ormanlar kesilip tarlalar açıldıkça bu sefer de odun, yani
yakacak sıkıntısı başlamış.
Zamanla etleri ve sebzeleri çok küçük parçalara bölüp, yağ içinde karıştırarak
kızartmanın hem süratli pişmeyi hem de odundan tasarrufu sağladığını
görmüşler.
O zamanlar ağaç sıkıntısı nedeniyle, yemek masası kullanmak zenginlere
mahsus bir lüks olduğundan insanlar bir elleri ile yiyecek veya pirinç tabağını
tutuyor, yemek yemek için de sadece diğer ellerini kullanabiliyorlarmış.
Çinlilerin yemeklerinin bol soslu olduğunu söylemeye gerek yok. Yerken
çubukları kullanmak, her şeyi tek elle yemek zorunda olan Çinlilerin bütün
parmaklarının kirlenmesi sorununu çözdüğü için hızla yayılmış. O zamanlar
çubukların çok azı ağaçtan, çoğunluğu fildişi ve kemiktenmiş.
Şimdi artık ne metal ne de ağaç kıtlığı var. Zaten onların yerini sentetik
malzemeler çoktan almış durumda. Ne var ki bırakın Çin'i, diğer ülkelerdeki bir
çok insan bile bir Çin lokantası bulup, çubuklarla yemeğe uğraşıp, Çin
imparatorunun veya odun yokluğunun yarattığı eziyete seve seve katlanıyorlar.

Tamer Korugan


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder